Mensen blij maken, maakt mensen blij

De titel van dit artikel is dubbelzinnig. In eerste instantie denk je bij het lezen waarschijnlijk dat er twee keer hetzelfde staat. De mensen die blij gemaakt worden, zijn blij. Logisch. Maar wat een mooiere betekenis is, is dat de mensen die andere mensen blij maken, zelf ook blij gemaakt worden.

Het is een 20-80-ding: je kunt zo vaak met heel weinig moeite een ander mens blij maken. En ‘t bijzonder is, dat dat bijna altijd jezelf ook een goed gevoel geeft. Bijna, want als je er zelf echt bij inschiet, als je je eigen belangen structureel opzij zet, dan word je niet structureel blijer.

Uit allerlei geluksonderzoeken – zie internet – is gebleken dat mensen normaal gesproken blij worden als ze een ander blij kunnen maken. Dat kan natuurlijk op honderden manieren en ligt ook aan de ontvanger. Maar laten we ons eens even op een aantal eenvoudige en vaak toepasbare methoden richten.

Iemand bij de voornaam noemen

Mensen worden er bewust en onbewust blij van als ze hun voornaam op een positieve manier uitgesproken horen worden. Het vraagt niet zoveel psychologische kennis om te beseffen dat de voornaam van iemand vanaf z’n geboorte heel vaak en meestal liefkozend genoemd is. Je naam staat ‘op de bodem van je hersens’ geschreven. Nu je je ervan bewust bent: probeer het vandaag nog uit bij familie, vrienden, collega’s en ook onbekenden. Zó leuk om het meisje achter de kassa even bij de naam te noemen, die staat toch niet voor niets op haar naamplaatje? Gegarandeerd twee keer een glimlach en een goed gevoel! Maar zeker ook zakelijk kun je dit heel goed gebruiken, zodra je elkaar bij de voornaam mag noemen, doe dat dan met regelmaat.

Toelachen

Een vriendelijke glimlach wordt bijna altijd beantwoord met hetzelfde. Of het nu een bekende is die je ergens ziet of een onbekende op straat of in de winkel, dat is een code die in onze genen zit. En nagenoeg altijd worden beiden er blij van. Niet voor de rest van hun leven uiteraard, maar er komen ook nog oneindig veel van dat soort momenten. Probeer het eens bewust te doen op straat, maar zeker ook bij collega’s en bij mensen om je heen. Als je het niet gewend bent, zit het niet in je patroon en zal het echt moeite kosten. Maar niet échte moeite, want glimlachen is moeiteloos. Het kost je zelfs aanzienlijk minder gezichtsspierkracht dan boos kijken. Bovendien krijg je er niet alleen glimlachen voor terug. Ook je hersenen reageren automatisch op jouw glimlach door endorfines aan te maken die je een prettig gevoel geven. En ook hierbij: gebruik het ook in je werk en je werk zal er plezieriger van worden.

Groeten

Een groet is ook zoiets simpels en toch maakt hij doorgaans zender en ontvanger blij. Zeker als je er een glimlach bij hebt én ook nog de voornaam van de ander kunt noemen… Maar ook mensen die je niet kent, probeer het maar eens. Hij zit in hetzelfde rijtje als glimlachen. We gaan in winkels, op het fietspad, het wandelpad en op de zaak zo vaak langs elkaar heen alsof de ander niet bestaat. Onderbewust voelen beiden daardoor ook een soort kilte, hoe ‘normaal’ die ook is in het dagelijks verkeer. Neem jij nu eens het initiatief in plaats van af te wachten of de ander soms iets zegt. Kom je op de fiets of in de gang iemand die je totaal niet kent tegen, neem het initiatief en geef een gulle groet. Je zult zien, het voelt goed, zelfs als die ander niks terugzegt. Maar vaak genoeg is zo’n groet ook dé gelegenheid om even een kort praatje te maken en zo nu en dan zitten daar hele leuke pareltjes bij. Dus ook hier: kleine moeite, groot plezier!

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die andere mensen blij kunnen maken en waar je dan zelf ook weer blij van wordt. Hetzij een kort moment, hetzij voor langere tijd. Schrijf nu eens op een papiertje wat jij vandaag en morgen en daarna voor eenvoudige dingen zou kunnen doen voor een ander, die je nauwelijks moeite kosten, maar voor de ander en dus ook voor jou gewoon leuk en fijn zijn!