20-80-Communiceren

Iedereen doet het. Bijna niemand doet het bewust. Terwijl communiceren echt een 20-80-ding is. Immers, je kunt in weinig tijd en zonder kosten iets zeggen dat een enorme impact heeft. Grote sprekers weten hoe dat werkt. De rest van de mensheid zou ’t ook wel kunnen, want zo moeilijk is het niet om te leren, maar denkt verkeerd. De meeste mensen denken dat ze duidelijk genoeg communiceren, de rest denkt dat ze dat niet kunnen verbeteren. Dat is jammer voor hen.

Nogmaals, het is van grote waarde als je goed kunt communiceren, omdat je dan met relatief weinig moeite relatief veel kunt bereiken. Of het nu is op je werk, met klanten of in je relaties, communiceren bepaalt een groot deel van de kwaliteit daarvan. Iemand die technisch goed werk maakt, maar horkerig communiceert, zal weinig succes hebben. Iemand die een goed product heeft, maar klungelige verkooppraatjes houdt, zal niet veel verkopen. Terwijl communiceren iets is wat we allemaal kunnen verbeteren.

Als je je communicatie, dus de manier waarop je je gedachten overbrengt, wilt verbeteren, zijn er allerlei mogelijkheden. Uiteraard pakt een 20-80-er dat handig aan, door te kijken naar wát communicatie tot een succes kan maken. Voor gesproken communicatie is dat gemeten: 90% van het succes van je communicatie wordt niet bepaald door wát je zegt, maar hóe je het zegt. Dat heb je vast wel eerder gehoord of gelezen. De vraag is: wat heb jij daar nu concreet mee gedaan?

Die 90% die het succes van je gesproken communicatie bepaalt, kunnen we onderverdelen in houding en stemgebruik. De manier waarop je staat, zit, kijkt, gebaart e.d. is het allerbelangrijkst. Omdat de meesten van ons daarmee niet zijn groot gebracht, vinden we dat van nature moeilijk om te geloven. En als we het al geloven, gaat het niet vanzelf anders. Immers, onze houding in allerlei situaties gaat grotendeels onbewust.

De manier waarop je staat, de manier waarop je gebaart, kijkt, je hoofd houdt is van essentiële invloed op je succes bij de ander. Dat geldt vooral in nieuwe contacten. Bestaande contacten kennen je achtergrond en leren wennen aan jouw houding. Niettemin blijft ook in bestaande contacten je houding doorwerken in hoe de ander jou waardeert. Ook dat gebeurt grotendeels onbewust. We hebben doorgaans niet eens door waarom we de één plezierig vinden communiceren en de ander onplezierig.

Behalve houding is stemgebruik ook voor een belangrijk deel bepalend voor het succes in communiceren. Hier geldt grotendeels hetzelfde als bij houding beschreven, het gaat grotendeels onbewust, zowel het spreken als het luisteren en interpreteren daarvan door de ander.

Zo zien we dat het 20-80-fenomeen van communiceren zich bij beide partijen grotendeels onderbewust voltrekt. Denk daar eens even over na nu…………….

Precies, dat betekent dat op het moment dat jij bewúst een aantal dingen gaat verbeteren, je zonder moeite meer succes gaat bereiken. Als jij je houding gaat verbeteren, krijg je meer succes bij de ander zonder dat die daar moeite voor moet doen, zonder dat die het gevoel heeft overgehaald te worden, sterker nog, die ander zal zich prettiger voelen. Dus doen! Hoe? Er zijn tal van trainingen beschikbaar. In onze training Werkdruk-Meester gaan we er ook op in. Eén van de 20%-dingen binnen het verbeteren van je gesprekshouding is spiegelen. Spiegelen is de ander “nadoen” als je zelf aan het woord bent.

Maar eerst: van onbewust naar bewust! Zoek iemand met wie je dit thema wilt verkennen. Pak vervolgens een video-camera en neem je zelf op. Bekijk vervolgens samen de beelden. Niets leerzamer dan dat. Je kunt ook een camera in de hoek plaatsen bij een vergadering die je bijwoont, gesprekken die je voert op je werk of thuis, noem maar op. Ga even je ingesleten schaamte en gewoontes voorbij en doe het gewoon! Ga eerst het spiegelen oefenen en herhaal het ook voor je eigen spiegel. Het gaat erom dat je je nieuwe gedrag ook onbewust gaat uitoefenen. Dat gebeurt alleen na training, doen dus. Als je daarmee succes hebt, ga dan verder, bijvoorbeeld met behulp van een communicatietrainer. Je kunt je succes vaak met tientallen procenten verbeteren en tegelijk heel veel tijd besparen. Want stel je ‘ns voor hoeveel tijd je kunt besparen als jij met gemak andere mensen kunt bewegen om te doen wat ze moeten doen of te doen wat jij graag wilt dat ze doen… Dat is 20-80-leven!