20-80: De krant de deur uit

De meeste “drukke” mensen lezen een krant, soms zelfs twee. En omdat ze dat al heel lang dagelijks doen, is het een gewoonte geworden. Gewoontes zijn niet zomaar slecht, integendeel. Veel gewoontes kosten ons geen moeite meer, geven structuur aan ons leven en dragen bij aan onze levensdoelen. Maar alle gewoontes verdienen ook een extra kritische onderhoudsinspectie, want de vraag is of we ‘m hier en nu nog wel echt nodig hebben en/of voldoende prettig vinden.

Zo heb ik alweer jaren geleden mijn krant aan een inspectie onderworpen. Kranten zelfs, ik las het regionale dagblad en de NRC. Heerlijk, al dat nieuws en ook dat ritueel. ’s Morgens uit de bus halen, naast ’t ontbijt leggen, ’s avonds na ’t eten, bakkie koffie erbij, zondags uitgebreid in een rustig hoekje.

Op enig moment begon ’t wel te vervelen dat het er doordeweeks toch vaak niet of niet helemaal van kwam. Dus ging de krant op een stapel voor in ’t weekend. Maar in ’t weekend gingen die kranten dan toch ongelezen in de papierbak, want oud nieuws is een stuk minder interessant. Poing! Naast de irritatie om een ongelezen krant bij ’t oud papier te mikken, was daar een eerste trigger. Als nieuws van donderdag in ’t weekend alweer “oud nieuws” en weinig interessant is, hoe waardevol is dan in wezen dat donderdagnieuws? Kennelijk is het grotendeels alleen donderdag en misschien vrijdag nog van waarde?

Ondertussen was internet in zwang en zag ik www.verzameldnieuws.nl/wereld . Ik kreeg dagelijks alle krantenkoppen in m’n mailbox, van alle kranten! Toen nam ik een moeilijk besluit: ik ga eens twee weken niet meer de gewone krant lezen. Oef! Vanaf m’n 10e had ik ‘m verslonden. Dit was wel een stap! Ontwenningsverschijnselen. Gluurneigingen. Maar gelukkig gecompenseerd door Verzameldnieuws.

Maar ’t wende heel snel en de proef lukte zonder al teveel moeite. Ik concludeerde ondertussen dat ik niet slechter was gaan functioneren zonder de krant te lezen, dat ik behoorlijk veel tijd had gewonnen en 500 euro aan krantenabonnement de deur uit kon doen! Heerlijk! En ondertussen scande ik elke dag alle koppen van alle kranten in ongeveer vijf minuten, één klik op een kop en ik kon ’t artikel lezen, hoe eenvoudig en tijdbesparend.

Wat nog bleef hangen was de eerste poing van Hoe waardevol is nieuws eigenlijk? Als we vak- of hobbygerelateerd nieuws even buiten beschouwing laten: zeer matig. Een leuke test kun je tegenwoordig doen door de googlen op Nieuws en dan een bepaalde periode in te geven, bijvoorbeeld een maand geleden. Je zult ‘ns zien hoe “oud” en vaak ook “waarde”-loos het nieuws van toen was. Immers, heel veel “nieuws” doet verslag van activiteiten die na een tijdje volstrekt onbelangrijk blijken te zijn geweest. Er is zelfs veel “nieuws” dat voorspellingen doet. Een steeds toenemend deel van de krant (en radio en tv) wordt gegund aan “deskundigen” die voorspellingen doen. In de meeste gevallen amusant, maar van heel weinig waarde.

Omdat nieuws kennelijk zo weinig waard is, ben ik vervolgens ook een hele tijd gestopt met Verzameldnieuws te lezen en werkelijk waar, het aantal keren “heb je dat niet gehoord” was minimaal. Inmiddels lees ik de site weer dagelijks even, met name om bijzondere nieuwtjes te genieten, vaak voorzien van een filmpje, dat is ook het leuke van een internetkrant. En om soms een artikel voor deze website aan te ontlenen, kijk, die 20% gun ik de kranten nog van harte! En heel soms koop ik een lekkere dikke krant voor de zondagmiddag. Als verstrooiing…