20-80-Fit blijven

Fitness is booming business in de westerse landen. We bewegen zo weinig meer in ons werk en onze vrije tijd, dat we min of meer gedreven worden richting fitnesscentrum. Allerlei belanghebbenden als overheid, Hartstichting, zorgverzekeraars, sportkoepels verkopen hun waar of hun imago door te tamboeren op meer bewegen. Omdat het zo’n populair thema is, hebben we ‘t onderworpen aan een 20-80-test.

De eerste trigger is het thema Fit blijven. Een van de meest gezochte thema’s op Google. Het is een enorme markt, waar velen een graantje van mee proberen te pikken. Dat geldt ook voor non-profitorganisaties als de Hartstichting. Zij verkopen weliswaar geen producten, maar moeten om in stand te blijven natuurlijk wel informatie blijven “produceren”. En zoals er een tijd was dat “duurzaamheid” hip was om je bij aan te sluiten, is er nu een tijd waarin “fit en gezond zijn” hip is.

Het viel ons op dat er nogal kwantitatieve informatie wordt verspreid, bijvoorbeeld: “Elke dag een half uur bewegen” en “Naar de sportschool gaan.” Maar 20-80-ers zijn vooral geinteresseerd in kwalitatieve informatie en het doel van activiteiten. En wat blijkt: je kunt ook fit blijven met maar 20 minuten INTENSIEVE beweging per week! Bij Fit-20 hebben ze precies uitgezocht hoe dat werkt en natuurlijk hebben wij het zelf getest.

Fit20 is een keten van fitcentra waar mensen 20 minuten per week onder persoonlijke begeleiding heel uitgekiend gaan bewegen. De kleren kunnen gewoon aanblijven, dus geen gedoe met omkleden, zweten, douchen, wasgoed, je kunt gewoon even tussendoor je wekelijkse pepbeurt halen. De ” truc”  is dat men een systeem hanteert van flink aan het werk zetten van de spieren, zwaarder dan we normaal gesproken geneigd zijn te doen. Je gaat als het ware over het vermoeidheidspunt heen, waardoor de spieren pas echt aan het werk gaan. De persoonlijke begeleiding zorgt ervoor dat je enerzijds niet te ver gaat daarin, dus gaat overbelasten en anderzijds niet te vroeg opgeeft. Bovendien werkt het natuurlijk uitstekend dat je een afspraak hebt staan met iemand. Het is door die persoonlijke begeleiding iets duurder dan een abonnement op de sportschool, maar als je tijd je kostbaar is en je het fitnessen in een sportschool niet fijn vindt, is de keuze gauw gemaakt.

Als gezegd hebben we het zelf getest in de studio van Hilde Scherrewitz in Apeldoorn, waar ook Fit20-directeur Walter Vendel toelichting gaf. Het was een flinke inspanning! Op het moment dat we normaal gesproken zouden stoppen omdat het niet meer ging om een bepaald gewicht te verplaatsen, moesten we doorgaan en dat kon eigenlijk ook best. Na 20 minuten inspanning tintelde het hele lijf! Een typische 20-80-maatregel! Bekijk deze video voor meer uitleg: