20-80-Uitrusten en Vakantie Vieren

Wat iedereen eigenlijk wel weet, maar niemand ooit aan kennissen zal toegeven, is dat we van de bekende vakanties eerder moe dan uitgerust terugkomen. Gelukkig was er een anoniem onderzoek: in september was twee derde van de Nederlanders alweer toe aan vakantie. Driekwart van de ondervraagden geeft aan niet genoeg uitgerust te zijn in de zomervakantie. 10% zegt zelfs behoorlijk moe te zijn of zelfs doodmoe.

Eigenlijk is dat ook zo logisch als het maar kan, ons lichaam en onze geest hebben bovenal een dag-ritme. Het idee dat lichaam en geest na maanden te druk te zijn geweest, in een paar weken weer in frisse doen zijn, is onnatuurlijk. Daar komt nog eens bij dat vakanties ook steeds exclusiever worden. Kon je vroeger nog op kantoor komen met de mededeling dat je twee weken op de camping in Zandvoort was geweest, tegenwoordig word je dan wat meewarig aangekeken en vervolgens gevoed met de schijnbare weldaden van vier weken rondtrekken door Oost Europa, drie weken door Vietnam of voor elk wat wils in een ontzettend interessant deel van Frankrijk. Vakanties zijn tegenwoordig bedoeld om nieuwe dingen te zien, te doen en te leren. Dat klinkt ontwikkeld. Boeken gaan nog steeds mee in de koffer, maar keren grotendeels ongelezen retour.

Het is een automatisme geworden om in de zomer een aantal weken op vakantie te gaan, en voor velen ook in de winter nog één of twee weken. De periodes daartussen zijn gevuld met drukte op het werk en privé. Het blijkt uit gegevens van medische instellingen dat veel mensen tijdens of kort na de vakantie ziek worden. Alle deskundigen verklaren dat uit de simpele constatering dat de overgang van een druk leven naar een compleet  ander ritme ongezond is. Bovendien zijn de dagen vlak voor en na de vakantie voor veel mensen erg stressvol omdat er veel taken afgemaakt of bij terugkomst blijken te zijn opgestapeld. Het veel bejubelde vakantiegevoel is ook een dag na terugkomst van de zaak alweer verdwenen.

Voor uitrusten zijn deze vakanties dus niet geschikt. Wie in deze periode echt wil uitrusten, kan beter dicht in de buurt of zelfs bij huis blijven, op de bank of in de tuin gaan zitten met een boek of anderszins ontspannen en zelfs een beetje doorwerken is gezonder dan de bekende stelling: Ik doe in de vakantie niks aan mijn werk, ik ben niet bereikbaar!

De 20-80-regel is ook van toepassing op uitrusten. 80% van je weer uitgerust en gezond voelen ontstaat door een goed dagelijks ritme. Het is daarom veel beter elke dag een stukje vakantie te nemen dan alles op te sparen tot die paar weken. Ieder kan dat op de bij hem passende manier doen. Voorbeelden zijn mensen die elke dag een uur als vakantie bestempelen. Ontwikkelde 20-80-ers hebben veel meer uren per dag beschikbaar om te luieren en te zorgen dat ze geestelijk en fysiek in goede conditie blijven. Ze werken halve dagen en nemen ‘s middags of ‘s avonds vakantie op.

En inderdaad, als je per se verre reizen wil maken, dan werkt dit niet. Ook dan ben je voor je rust vooral gebaat bij vakantie per dag, maar zul je toch je blokje vakantiedagen moeten gebruiken voor je honger naar verre oorden  😀