De Tips-Terreur

Als rechtgeaarde 20-80-er hebben we een dubbele verhouding met de “Tips” die dagelijks in grote hoeveelheden over ons heen worden gestort. Neem een gemiddelde zaterdagkrant en je komt al gauw tot honderd tips over hypotheken en ander financieel gedoe, veiligheid in en om huis, de auto, de slaapkamer, relaties, opvoeding, familie, vrienden, werk, gezondheid, zucht…. Allemaal leuke lectuur en ook wij laten ons nog steeds pakken door die reclametitels van “Melk Verhoogt Kans Op Prostaatkanker”, al knippert tegenwoordig ons 20-80-lampje al in de eerste alinea.

Tips worden gevreten door lezers, zekers als ze brullend worden aangekondigd. Dus zullen ze er altijd blijven. Je kunt je voorstellen dat je, als je alle Tips van de afgelopen tien jaar in praktijk zou hebben gebracht, waarschijnlijk dood en begraven zou zijn vanwege de innerlijke explosie van tegengestelde adviezen. Of van oververmoeidheid om overal aan te denken…

Laten we nog ‘ns bedenken: op alle terreinen van het leven zijn er maar een paar echt belangrijke factoren. Daar Gaat Het Om! Dat zijn de Big Five’s. Daarnaast zijn er “honderdduuzend” weinig belangrijke dingetjes. Dus zijn er ook “honderdduuzend” Tips. Vind je het amusant om Tips te lezen en laat je je er niet door van de wijs brengen, lees ze dan lekker verder. Heb je wel wat beters te doen, schrap ze dan onmiddellijk uit je Aandachtsveld.

Veruit de meeste Tips gaan over kleine zaken of zijn, als ze over Grote Factoren gaan, van tegenstrijdige aard. Laten we nu Gezondheid ‘ns als voorbeeld nemen. Elke dag zijn er weer nieuwe “onderzoeken” op gezondheidsgebied. En als er ‘ns een dag geen nieuw “onderzoek” is, dan wordt er een Oma of een Dr. van stal getrokken, die zei altijd….

Jarenlang was ik zo naïef om te denken dat al die Tips uit een soort bezorgheid, meelevendheid, aandacht voor ons soort werden geschreven. Inmiddels heb ik ’t licht gezien; in (veel meer dan) 80% van de gevallen gaat het direct of indirect om geld, aandacht en macht. Honderden websites, tijdschriften en twitteraars storten hun gezondheidstips over ons uit om maar gelezen te blijven worden. ’t Maakt in wezen niet uit wat er gezegd wordt, als ’t maar gelezen wordt. En dat is bij Brullende Gezondheidstips al gauw ’t geval. Laat staan dat ’t over Seks gaat, vraag ’t maar aan de redactie van Spits bijvoorbeeld.

“Wees voorzichtig met eieren, want die bevatten veel cholestorol.” “Eieren bevatten veel goede eiwitten en cholestorol is essentieel voor ons.” “Veel sesamzaad in de soep doen, dat is zeer goed voor je cholestorol.” “Meer dan twee glazen melk verhoogt de kans op prostaatkanker.” “Vier glazen melk per dag is goed hoor!” (Dit laatste is de lezing van het Voedingscentrum = overheid = kool (tuinbouw) en geit (veehouderij) sparend…). “Melk is gemaakt voor kalfjes, niet voor mensen.” “Eet ’s morgens veel brood, dat geeft brandstof.” “Eet ’s morgens eerst fruit en groente, dat zijn veel betere koolhydraten dan brood.” “Brood bevat kankerverwekkende stoffen.” “Tamme kastanjes in een zakje aan het voeteneind, dat helpt tegen kramp.” “Neem een suikerklontje als je kramp hebt, dan is het zo over.” Pfffff….. Dit was slechts 0,01% van het aantal “gezondheidstips” dat Google presenteert.

Wij van ‘t 20-80-legioen denken als volgt: we bestaan voor 70% uit water, dus goed water drinken is Essentieel. Verder hebben we een “normale” portie calorieën nodig, beetje gevarieerd geleverd door koolhydraatjes, eiwitjes en goede vetten, voeg daar nog wat logische vitamientjes en mineraaltjes bij, schudt het geheel met een beetje beweging en schenk tenslotte blijmoedig aandacht aan gezondheidsverzekering nummer 1: vrolijk denken over gezondheid en je daarover niet onnodig zorgen maken – want dat is pas écht slecht voor je gezondheid! Als je je aan die 20%, wat zeg ik, 1% Tips houdt, kun je de andere 99% glimlachend overslaan!